All about Retinol

Vitamine A-zuur en retinol

Vitamine A is één van de allerbelangrijkste vitaminen voor de gezondheid van de huid. We krijgen het binnen via onze voeding, door het eten van bijvoorbeeld eieren, vlees, vis, bepaalden groente en zuivel. Ons lichaam kan ook vitamine A zelf aanmaken via betacaroteen, wat bijvoorbeeld zit in groente en wortels.

Vitamine A-zuur (tretinoïne) is de werkende stof van retinol. Retinol wordt in de huid omgezet tot retinoïnezuur en heeft het vermogen om zich te binden aan onze huidcellen, waardoor deze geactiveerd worden en sneller vernieuwen.

Voorheen was alleen vitamine A-zuur of tretinoïne verkrijgbaar als receptplichtig medicijn: dus met toestemming van de huisarts. Vitamine A-zuur kan namelijk echt de huidstructuur veranderen en een stof dat zo diep in de huid kan trekken wordt gezien als medicijn. Retinol is het ‘zusje’ van vitamine A-zuur of tretinoïne en werkt minder irriterend. Deze stof is wel vrij verkrijgbaar en heeft een vergelijkbare werking. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het gebruik van retinol. Dit lees je verderop in het artikel.

Wat is retinol?

In cosmetica of cosmeceuticals zit geen pure vitamine A, want dat zou meteen oxideren waardoor de werking verloren gaat. Meestal wordt een vitamine A-palmitaat (retinyl palmitate) gebruikt, een beschermende vorm. Een klein percentage van deze vorm wordt door enzymen effectief omgezet naar retinol. Het overige percentage kan opgeslagen worden in de huid en wordt aangebroken als de huid het op een later moment nodig heeft. Bijzonder toch?

Wat doet retinol voor de huid?

We kunnen eigenlijk stellen dat retinol algehele huidverbetering geeft. Dat is inmiddels algemeen bekend en meerdere malen bewezen in wetenschappelijk onderbouwde klinische studies.

1. Retinol zorgt voor verbetering van de wondheling

Retinol bevordert het herstel van de huidbarrière door de stimulering van de aanmaak van nieuwe huidcellen. Dat komt onder andere door de stimulatie van de productie van hyaluronzuur, de meest belangrijke, natuurlijke hydratatiefactor van onze levende huidcellen. Hyaleronzuur werkt als een spons; het heeft het vermogen om grote hoeveelheden water aan zich binden.

2. Retinol werkt huidverjongend

Dagelijks smeren met retinol vermindert oppervlakkige rimpels en andere huidverschijnselen van het ouder worden. Retinol stimuleert de productie van collageen en elastine in de lederhuid: de bindweefselvezels die zorgen voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Dit zorgt voor minder diepe rimpels, die bijvoorbeeld het gevolg zijn van blootstelling aan zonlicht, en vervaging van fijne lijntjes. Ook zorgt retinol dat de bindweefselcellen (die collageen en elastine produceren) langer blijven leven, dus stel je huidveroudering een beetje uit.

3. Retinol voorkomt puistjes en mee-eters

Vitamine A-zuur wordt door huisartsen al tientallen jaren voorgeschreven als middel tegen acné, want het verwijdert dode huidcellen en  ’ontstopt’ de mee-eters. Retinol bevordert de groei van normale, gezonde cellen in de huid en rondom de poriën. De poriën gaan hierdoor open, waardoor talg gemakkelijker naar buiten kan stromen en de vorming van nieuwe talgophopingen en puistjes wordt voorkomen.

4. Retinol vervaagt pigmentvlekken

Retinol heeft het vermogen om de huidtoon en huidkleur te egaliseren en wordt aanbevolen als eerste stap in de behandeling van hyperpigmentatie. Overactieve pigmentcellen worden door retinol tot rust gebracht. Gebruik 2-3 keer per week een product met retinol, dit maakt het ondergaan van huidbehandelingen als peelings, dermapen behandeling veiliger en effectiever. Het gebruik van retinol moet ongeveer 3 dagen voor én na de behandeling gestaakt worden, anders in de huid te gevoelig voor de behandeling.

Waar moet je op letten als je retinol wil gebruiken?

Huidcrèmes met een hoog percentage retinol kunnen niet zonder aanwijzingen gebruikt worden. De huid moet erg wennen aan het middel. Begin met 2 keer per week en bouw dit langzaam op.

In het begin kunnen er schilfers en roodheid ontstaan. Ook voelen de producten niet altijd prettig aan op de huid. Neem minimaal 6 weken de tijd om er aan te wennen. Zorg dat je naast je retinol producten ook producten gebruikt met anti-oxidanten zoals vitamine C en peptiden. Gebruik altijd een goede dagelijks zonbescherming! Je huid wordt namelijk iets dunner van retinol.

shutterstock_1152293105.jpg
Ellen Valk